Escultura Salt
Catalan English French German Spanish    

Facebook Flickr Facebook You tube You tube

Patrimoni natural

Els gegantons

Els "gegantons" són reproduccions dels gegants, en Grau i l'Eulàlia. També s'han fet reproducció d'alguns capgrossos.

Es van començar a vendre l'any 1996.

Capgrossos

Els "capgrossos" actuals consten de sis figures: dos policies, un home de raça negra, un home, una vella i un "tiet".

Aquest "capgrossos" que van sortir per primera vegada el 23 de juliol de l'any 1989, són una reconstrucció, imitant els antics que s'havien deriorat. La reproducció s'ha fet a partir d'unes fotografies en blanc i negre de l'any 1952 en les que es poden veure les figures d'uns guàrdies municipals, un matrimoni, un jove i un negre.
Van ser construïts al taller "Obrador de Cartró Ninots", que està a Mas Pujol de Vilafreser.

Roc i Afra

En Roc i l'Afra, dos noms escollits pels nens de la vila, representen un hortolà, figura característica de la plana de Salt i una filadora en honor a la indústria tèxtil.

Els gegants de Bescanó i els de Sarrià van fer de padrins en el bateig dels dos gegants que va tenir lloc el dia 17 de novembre de 1997. La festa va comptar amb les colles geganteres de Riudellots i Arbúcies, així com els Marrecs de Salt, que van fer un castell i dos pilars, des dels quals van desplegar dues pancartes amb els noms dels gegants.

Durant la festa es va representar la història d'en Roc i l'Afra que es van conèixer en un ball de Festa Major de Salt. La parella es va trobar tan a gust ballant que van seguir fent-ho i com més ballaven, més alts i forts i amples es feien.

Marcel

En Marcel va ser batejat el 26 de juliol de 2003, apadrinat pels Diables d'en Pere Botero i la Colla Gegantera de La Bisbal.

En Marcel va nèixer per homenatjar en Marcel Rodríguez i Bramón premi 3 de març de 2001, per la seva activitat com a cap de colla dels Geganters de Salt i membre de la Comissió de Reis.

Grau i l'Eulàlia

En Grau i l'Eulàlia representen els Reis Catòlics. 

Van ser regalats al poble per les empreses "Manufactures Gassol, SA" i "La Gerundense", segons consta en l'acta del Ple de l'Ajuntament de 4 d'octubre de 1952. La festa de presentació va tenir lloc el 19 d'octubre, amb una actuació de l'Esbart Dansaire de Figueres acompanyats de l'orquesta Iris. Els padrins dels gegants van ser el Sr. José Sala Pou, director-gerent de l'empresa Sala y Bertrán SA (La Gerundense) i el Sr. Federico Sanfeliu Nogués, director-gerent de Manufacturas A. Gassol, SA. Segons consta en una entrevista concedida amb motiu de la donació, els noms van ser decidits espontàniament pel rector de Salt que en comtemplar-los immòbils davant de l'Ajuntament va dir: "ja tenim en Grau i l'Eulàlia aquí". 

Després d'haver estat arraconats un temps, el 1988 es recuperen però el seu estat de deteriorament fa que se'ls hagi de portar a un taller de Navata per reparar-los i pintar-los. Els anys 90 es va treballar en el vesturari que va anar a càrrec de les modistes Palmira Birba i Isabel Sànchez, dirigides pel dissenyador Julià Colomer i ajudades per un grup de dones del poble. La Rosa Ripoll va fer l'escut del vestit d'en Grau. Els nous vestits es van estrenar per la Festa Major del 1994.

El 2002, amb motiu del 50è aniversari, es va editar un llibret dedicat als gegants i als geganters de Salt.