Escultura Salt
Catalan Spanish    

Facebook Facebook youtube Instagram
Mida del text:
Museu de l'aigua


Adreça: Carrer Sant Antoni, núm. 1 – Edifici Factoria Cultural Coma Cros, 17190 Salt
Telèfon: 972402148
Correu electrònic:  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Horari: Horari: dilluns a divendres de 10:00 a 14:00 h. Visites concertades a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.    

Activitats didàctiques  


El Museu de l’Aigua de Salt està situat a la nau Kropotkin de la Factoria Cultural Coma Cros, indret clau per entendre la història recent de Salt.

 

El Museu vol donar a conèixer al visitant la importància de l’aigua, des de la seva composició química fins a l’actual recerca en altres planetes, passant pels diferents estats en què la podem trobar. A través d’un recorregut amè descobrim la importància de l’aigua per a la flora, la fauna, la natura i l’home, des de la creació de la vida a la Terra, fins a l’ús que n’ha fet la humanitat al llarg dels segles.

 

A més, aquest Museu il.lustra de manera educativa el fet diferencial que va fer que la població de Salt emergís al costat de la gran Girona gràcies a l’aprofitament dels recursos que li proporcionava l’aigua, concretament la sèquia Monar i el riu Ter, amb l’aparició d’una emergent agricultura i, més tard, la implantació de les fàbriques tèxtils i les centrals elèctriques.

 

Visiteu el Museu de l’Aigua de Salt i descobriu un dels principals i més valuosos recursos naturals de què disposa la humanitat: l’aigua!

Donar a conèixer l'aigua i el món que l'envolta

Salt era un poble eminentment agrícola que, a meitat del segle XIX amb l’esclat de la revolució industrial, va veure aparèixer les grans indústries tèxtils, atretes per la possibilitat d’aprofitar els recursos hídrics que els proporcionava el pla de Salt i més concretament, el riu Ter i la sèquia Monar. La implantació de fàbriques va transformar radicalment el paisatge i la realitat saltenca de tal manera que va passar de tenir uns 5.000 habitants en la dècada dels anys 50 del segle XX a més de 30.000 en el 2010.

En l’actualitat, però, amb el tancament de les indústries tèxtils, Salt viu immers en un altre procés de canvi. Per aquest motiu, la necessitat de tenir i disposar d’un museu dedicat a la preservació, conservació i divulgació d’aquells esdeveniments històrics és més important que mai, a més de la importància de donar a conèixer l’aigua i el món que envolta la conca del riu Ter en la part del curs mitjà, des de El Pasteral fins a Salt.

El primer Museu de l’Aigua, estava situat al mas Llorens, condicionat a tal efecte, i estava dedicat, a part de la cultura de l'aigua, a la història de la població, amb especial èmfasi en la indústria tèxtil.

 

El 2006, com que les instal.lacions del mas Llorens s’havien quedat antiquades i petites per encabir el tipus d’exposició permanent que correspondria a un museu modern i actiu, es va tancar per poder iniciar el seu trasllat a una nova instal.lació que respongués a les necessitats de la societat i de la museografia actual.

L’Ajuntament de Salt va prendre la iniciativa de recuperar les instal.lacions de la vella fàbrica tèxtil Coma Cros per tal de transformar-la dels usos industrials a un espai d’usos culturals de tal manera que la població saltenca pogués disposar de tots els equipaments culturals en una zona molt proxima (biblioteca, museu, auditori, sales de conferències, aules tallers, universitats, arxiu municipal, etc.).

 

El pas següent i lògic era la implantació del nou Museu de l’Aigua dins de la Coma Cros, ja que el concepte d’aquest museu es mimetitza perfectament amb l’espai fabril, de tal manera que no es podria entendre l’un sense l’altre. El Museu, amb un pressupost de 283.620,67 €, s’ha pogut portar a terme gràcies a la concessió d’una subvenció per part del Govern Central de l’Estat.


El nou Museu de l’Aigua il.lustra, de manera educativa, el fet diferencial que va fer que Salt emergís al costat de la capital, Girona, gràcies a l’aprofitament dels recursos hídrics de què disposava, i informa sobre l’herència industrial de la població. Així mateix dóna a conèixer als visitants, investigadors i estudiants en general, la importància de l’aigua, no des d’una perspectiva només local, sinó més universal, des de la seva composició química fins a la seva recerca actual en altres planetes, passant per l’ús que n’hem anat fent al llarg dels segles, el més important de tot, la seva implicació absoluta en la creació de la vida. És a dir, una visió de la cultura de l’aigua que porta el visitant a tenir un major coneixement i respecte per aquest element.

El concepte museogràfic implantat al nou Museu de l’Aigua és didàctic i participatiu, amb rigor, amb qualitat, amb noves tècniques divulgadores i amb actualitat temàtica. Per aconseguir-ho s’utilitzen una combinació de suports expositius (grafisme, mòduls interactius, sistemes informàtics, maquetes, projeccions audiovisuals, etc.) i de suports interactius (informació visual, sonora, tàctil, fins i tot olfactives). Els temes estan desenvolupats de forma positiva i presenten conceptes que afecten directament la societat, bé perquè estan vinculats amb Salt o bé pel fet que l’aigua és la base de la nostra existència.

 

El Museu de l’Aigua ha de ser un estímul per al coneixement de l’entorn, un punt de partida per conèixer Salt i la seva vinculació amb l’aigua. Això comportarà, com a complement, les visites a la sèquia Monar, a les Deveses i altres elements relacionats propers, la qual cosa transporta el museu a l’exterior, a l’observació directa de l’aplicació del que s’ha informat a l’interior. Així, doncs, es parla d’un museu mixt: l’interior o sala permanent i l’exterior o recorregut natural.

Les sales

 

La sala d’exposició està dividida en cinc zones:


1) La recepció: amb la recepció pròpiament dita, la imatge de benvinguda, zona de re-agrupament i la botiga.


2) La zona de serveis: amb el magatzem, les taquilles, màquines de vending i lavabos


3) La sala de continguts, amb quatre àmbits vinculats a l’aigua:

a) Àmbit 1: H2O. Física i química de l’aigua

b) Àmbit 2: Aigua, vida i univers
c) Àmbit 3: Aigua, usos i desenvolupament 
d) Àmbit 4: Sostenibilitat i futur

4) La zona exterior: amb les deveses i la sèquia Monar


5) El taller: espai equipat per a fer experiències a grups de edats diverses

 

L’espai arquitectònic del Museu de l’Aigua és un clar exemple d’intervenció museogràfica en un edifici singular i, per tant, té present aquest tret diferencial que permet mantenir la visió de la sala on és ubicat amb espais nets i parets que no arriben al sostre, de tal manera que dóna una idea de la dimensió i tipologia de l’espai arquitectònic.